Afrykańskie mango jest znanym środkiem na odchudzanie. Jest skuteczna także w wypadkach gdy gubienie wagi idzie nader trudno.
Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę sprzyjającą zdrowiu a jednocześnie pomagającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu mocno antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango rośnie w lasach tropikalnych Afryki. Opisywana roślina jest również uprawiane na polach uprawnych w środkowej i zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Afrykańskie drzewo wzrasta od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Roślina dojrzewa i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na ewentualne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w fabrykacji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Właściwości
Badania nad Afrykańskim mango wykazały pozytywny wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne.
Działanie antybólowe
Roślina wykazuje też właściwości znieczulające.
Działanie antyoksydacyjne
Opisywana roślina ma antyoksydacyjne.
Odziaływanie przeciwbakteryjne
Liście rośliny i korzenie przejawiają oddziaływanie przeciwbakteryjne.
Afrykańskie mango może pomagać w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości obniżające stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne udowodniły obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Roślina posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.