Jeśli planujesz otwarcie biznesu gastronomicznego, musisz liczyć się z dość sporymi inwestycjami.
Najpierw lokal. Musi być odpowiednio zlokalizowany, tam, gdzie można szacować na wizyty gości. Miejsce na lokal to dosyć specyficzna sprawa. Miejsca mają swoje klimaty. Czasem nawet nie musi zatem być najlepsza lokalizacja pod kątem praktycznym, ale klimat danego miejsca będzie wykonywałeś ze dom będzie miał gości. Oczywiście wybór miejsca na nasza restaurację lub bar musi posiadać uzasadnienie praktyczne przede wszystkim, wszelako klimatyczność to nader ważny czynnik jaki należy brać pod uwagę. Ta klimatyczność jest zwłaszcza ważna przy takich szczegółach jak puby, tutaj goście mogą chcieć czegoś dużo niż tylko dobre życie i drinki a także klimat lokalu i okolicy, w której cel jest zlokalizowany.
Czy lokal posiada być dzierżawiony czy zakupiony to już kwestia rachunku ekonomicznego który należy przeprowadzić. Tutaj każdy przypadek jest inny, wszystko zależy od wielu czynników. Koszt dzierżawy, cena lokalu, charakter dzielnicy, możliwości finansowych.
Lokal to początek. Jeśli chcesz stworzyć restaurację, bar czy pub z prawdziwego zdarzenia, powinieneś go zaprojektować. Względnie zatrudnić profesjonalnego stylistę. Lokal powinien być nakreślony począwszy od logo po krzesła. Winien mieć swój charakter.
Lokale o charakterze gastronomicznym wymagają inwestycji w sprzęt do przyrządzania dań, przechowywania produktów żywnościowych, zachowywania należytej higieny. Ważne są też takie rzeczy jak odzież dla personelu (bluzy, spodnie do kuchni, uniformy dla kelnerów), oczywiście zastawy stołowe, sztućce, obrusy.