Garść informacji na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, albowiem była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina A jest mnóstwo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a także pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Natomiast witamina I jest nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje również wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej. Najważniejszą sprawą do zapamiętania jest to, iż spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A że być toksyczne. Ważne jest, ażeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego niezbędne jest, by skoncentrować się na zdobyciu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może zmienić w witaminę A, zamiast spożywać duże liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/

Wiele osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie dużej liczby marchwi pomaga widzieć w nocy i jest toż spowodowane witaminą A, która jest wykonywana z dużego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które są wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest używany nie wyłącznie do robienia witaminy A, ale sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, ponieważ nadmiar po przemianie w witaminę A jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga także zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeśli są uszkodzone, aby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, ażeby pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.

Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.