Istnieją dwa główne rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w który organizm przechowuje lub nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy od tego, jaki toż jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.
Nie chodzi po prostu o to, że organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, a także witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności istotne jest, by nie przegotować warzyw przez gotowanie, albowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z owego warzywa ugotowano sosy i sosy. Ponieważ organizm nie może przechowywać witaminy C lub innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, istotne jest, żeby jeść zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców i warzyw, ażeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin do wykorzystania w razie potrzeby, a kobieta nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.
Z drugiej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w komórkach tłuszczowych, aby można je było użyć w razie potrzeby, a osoba nie musi spożywać tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak niejednokrotnie, jak przedstawia to pomieszczenie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E i K, dlatego są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Ważne jest też prawidłowe przechowywanie suplementów witaminowych, żeby nie osłabić ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym sposobem przechowywania suplementów witaminowych jest pojemnik z zakręcaną pokrywą i umieszczanie go w suchym miejscu. Przechowując suplementy witaminowe, istotne jest również, by sprawdzić, czy nie były przechowywane dłużej niż data przydatności do spożycia. Nie można zagwarantować zawartości witamin w suplementach, jeśli przechowujesz tabletki witaminowe po upływie czasu ich przydatności do spożycia.